Fram till och med år 2009, innan jag snubblade över de tre principerna (som fullständigt förändrade mitt liv), var jag ständigt på jakt efter nya verktyg, tekniker eller metoder som kunde hjälpa mig med…

… att boosta mitt självförtroende

… att öka mitt mod

… att minska min oro och stress

… att hantera känslan av att inte räcka till

… att dölja min osäkerhet inför andra

… att lära mig säga nej

… att balansera livspusslet med familj, jobb och fritid.

… att bli en klokare och bättre ledare och en finare människa

Jag sökte svaren hos terapeuten, i självhjälpslitteraturen och med ett ständigt surfande efter nya och spännande inspirationsföreläsare.

Jag fastnade särskilt för NLP och mental träning, som för mig ytterst handlade om att ”modellera framgång”; att ta reda på hur de som lyckas gör, avkoda deras beteende och tankar (som ett slags recept) och sedan göra det de gör för att kunna uppnå samma resultat.

Att exempelvis lägga märke till hur människor med självförtroende rör sig, andas, betonar orden, tar i hand, klär sig, etc., för att därefter ”härma efter” tills beteendet kommer automatiskt, så att självförtroendet kan växa.

Den här typen av metoder krävde hårt arbete och mycket träning; att ständigt vara påkopplad, medveten och uppmärksam. Och att öva, få feedback och rätta till.

Efter flera års kämpande, blev jag minsann riktigt bra på det som jag företog mig. Jag lyckades gå rak i ryggen, pumpa upp mitt mod, stålsätta mig, och ta plats i världen som en stark, modig och framgångsrik man. Dock… superstressad, rädd och olycklig i mitt inre, bortom en välpolerad fasad.

Utåt, go och glad. Inuti, en urlakad blöt, jäkla trasa.

Jag bröt ihop rejält år 2006, med skilsmässa, depression och sjukskrivning som följd (long story short), men det var först några år senare, som fick jag upp ögonen för något helt nytt – något livsförändrande, på djupet.

Dock inte någon ny metod, någon ytterligare teknik att öva in eller någon än mer framgångsrik attityd att anamma. Nej, inte alls. Tvärtom … en guidning [via tre principer] till insikter om att allt jag söker, egentligen går att finna inom mig; att fabriksinställningarna att vara människa är att vara fullproppad med självförtroende, mod, sinnesfrid, harmoni, balans, mening, lycka, klokskap mm – alltså inget som behöver införskaffas, byggas upp eller tränas in. Vi är redan allt, och det enda som står i vägen för att veta, känna och vara allt detta, är det tänkande som skymmer sinnets resurser.

Och… det bästa av allt… tankar behöver varken förhindras, förskjutas, förintas eller förändras. Endast förstås. Inte till dess innehåll emellertid (alltså ”vad vi tänker”), utan just som en insikt ATT vi tänker, och att tankar bara är tankar, ingenting alls faktiskt… men som kan verka väldigt verkliga just när vi tänker dem.

Och… minsann, den förändring som skedde med mig – på djupet – kom ögonblickligen och påverkade alla aspekter i mitt liv: mitt äktenskap, mitt föräldraskap, mitt ledarskap, mitt entreprenörskap… ja, allt.

Till en början vågade jag inte riktigt lita på min upptäckt, utan fortsatte ett par år med mitt sökande – och tyvärr med mitt missionerande som föreläsare om olika metoders fördelar mm… [förlåt!] men snart gav jag upp – jag orkade inte söka, öva, fixa och trixa längre – och överlämnade mig helt åt de nya insikter som kommit till mig. Läskigt, men magiskt.

Och idag, sedan flera år tillbaka, är mitt liv helt annorlunda. Kanske inte på ytan, utåt sett, men inuti mig… där har jag återupptäck det som egentligen alltid funnits där; det lilla barnets förmågor, såsom ett oändligt mod och självförtroende, en aldrig sinande nyfikenhet och ett lugn som aldrig försvinner (men som såklart kan döljas då och då, när jag förlorar mig i tanken, vilket är mänskligt, även för mig, så det så).

Och… idag… som föreläsare, författare, coach och podcasthost, har jag slutat sprida tips och trix, metoder och tekniker, eller förnumstiga livsråd. I stället presenterar jag tre principer och ber den som är villig att lyssna, att vara nyfiken på vad dessa principer vill berätta, men att låta insikterna komma av sig själva, utan att jag lägger mig i.

För… när vi människor verkligen [åter-]upptäcker vem vi är och hur vi faktiskt fungerar psykologiskt via tre naturlagar, är vi kloka nog att leva livet på ett sätt som gynnar oss, med kärlek, harmoni, mening, lycka och sinnesfrid i främsta rummet.

Mums.


Med kärlek,
Dennis

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?