I det följande beskriver jag tre olika sätt att finna arbetsglädje, samhörighet och kreativitet på jobbet.

VERKSAMHETSUTVECKLING

Ett vanligt sätt att skapa arbetsglädje, samhörighet och en kreativ miljö på jobbet, är att försöka utveckla och förändra verksamheten. Exempelvis genom att ge möjlighet till distansarbete, erbjuda personalgympa eller införa after work-träffar varannan fredag.

Problemet är att denna typ av förändringar inte uppskattas av alla. För varje person som känner sig inspirerad av det nya, finns en annan som blir störd och besviken. Och eventuell inspiration har dessutom en tendens att avta med tiden, och snart är man tillbaks i gamla hjulspår.

KULTURFÖRÄNDRING

Ett annat vanligt sätt för att skapa en framgångsrik arbetsplats är att försöka förändra ”kulturen”. Uppdraget blir att arbeta med sådant som attityder, normer och värderingar – att tänka och agera ”rätt” helt enkelt.

Problemet är att denna typ av insatser, oftast inte har den effekt som man skulle kunna önska. En hel del människor har tröttnat på att ständigt bli ”uppfostrade” med propåer från ovan om hur man ska agera och uppföra sig i olika sammanhang.

Dessutom är det så att människor som är på gott humör, egentligen inte behöver några nya attityder och regler – dessa är redan på plats en bra dag – medan människor som är på dåligt humör, inte bryr sig särskilt mycket om de värdeord som står att läsa i företagets broschyrer. Insatserna tas väl emot av de som behöver de minst, och avfärdas av de som behöver de mest.

NYA INSIKTER

Ett tredje sätt – som jag föredrar – är att vägleda medarbetare och ledning till insikter om vad arbetsglädje, samhörighet och kreativitet egentligen är (nämligen medfött hos oss alla), och vad som ibland kan stå i vägen (tankar av exempelvis stress, irritation, och oro som tar form i sinnet och som emellanåt skymmer klokhet och klarhet).

Ju mer varje individ förstår kring vilka [inre] principer som styr humör och välmående – och dessutom idérikedom, kommunikationsförmåga, empati, grit mm – desto större blir den arbetsglädje, samhörighet och kreativitet som tar plats på arbetsplatsen. Helt av sig självt minsann, utan några som helst ingrepp i verksamheten, pekpinnar eller förnumstiga värderingsövningar en fredagseftermiddag.

Ungefär så.

Med kärlek,
Dennis

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?