Jag har turnerat som föreläsare i många år. Främst i Sverige, men även utomlands. Bland mina kunder finns mängder av kommuner, företag och organisationer. Tacksamt nog har jag erhållit en del priser – exempelvis har jag blivit utnämnd till ”Årets föreläsare” (år 2015) – och dessutom röstats fram som en av Sveriges populäraste föreläsare (Eventeffect.se).

Flera gånger har jag fått frågan ”Vad tycker du själv kännetecknar en bra inspirationsföreläsare?”. Nedan delar jag med mig av mina synpunkter och funderingar – oberoende om det handlar om personlig utveckling, trender eller samhällsutveckling:

Vad tycker du att en inspirationsföreläsning i världsklass MÅSTE innehålla?

När är en föreläsning som mest inspirerande?

Hur lång bör en inspirerande föreläsning vara?

Varifrån får du själv din inspiration?

Hur ska man klä sig?

Vilka ämnen lyssnar du gärna själv till?

Hur pass personlig bör man vara som inspirationsföreläsare?

Vilka förutsättningar bör vara på plats, för att lyckas med en bra föreläsning?

Vad kan stå i vägen för en lyckad föreläsning?

Har du någon förebild som du önskar lyfta fram?

Vad kostar en inspirationsföreläsare?

Vilka ämnen föreläser du själv om?

Vad bör man tänka på när man planerar att boka in en inspirerande föreläsare?

Vad tycker du att en inspirationsföreläsning i världsklass MÅSTE innehålla?

En inspirationsföreläsare i världsklass har alltid ett (eller flera) ess i rockärmen.

Inspiration för mig, är egentligen bara ett annat ord för ”äkthet” – att vara oförfalskad, sann, genuin, autentisk, ärlig och uppriktig.

Ämnet är mindre intressant. Faktiskt. Är bara föreläsaren uppriktigt passionerad och oförställd blir jag såld direkt. Det spelar ingen roll om ämnet är personlig utveckling, arbetsmiljö, fastighetsjuridik, atomfysik eller knyppling. Äkthet trumfar allt annat.

Det som oftast dämpar min entusiasm är sifferexercis eller ett ständigt hänvisande till att ”forskningen säger” eller att ”vetenskapen visar”.

Vill jag fördjupa mig i experiment och undersökningar – och det vill jag ofta – läser jag gärna rapporterna direkt, eller själva sammanfattningen/sammandraget. Referat som ersättning för inspiration intresserar mig emellertid sällan.

Det absolut värsta jag vet är när inspirationsföreläsaren åberopar hjärnforskning. Särskilt när åberoparen inte själv är vare sig hjärnforskare eller neurolog.

Hjärnan är komplex och kunskapen om den är så extremt bristfällig att väldig få säkra slutsatser kan dras. Seriösa forskare och yrkesmän tillstår detta. Övriga förlorar min respekt.

En personlig berättelse som tar sitt ursprung i en unik och individuell upplevelse retar min nyfikenhet. Den inspirationsföreläsare som berättar sin egen historia, utan choser eller påklistrade förkonstlingar, vinner min aktning.

Klokhet går före kunskap.

Innovation besegrar tradition.

Kärlek spöar bildning.

Inte i alla sammanhang såklart… men när det gäller inspirationsföreläsare – ABSOLUT.

När är en föreläsning som mest inspirerande?

En inspirationsföreläsning i världsklass resulterar alltid i vackra leenden.

Jag upplever att inspirationen egentligen inte har någonting med den som föreläser att göra. Faktiskt inte, hur konstigt det än må låta.

Det är nämligen fullt möjligt att alla andra runtomkring mig, går igång på en föreläsare, medan jag själv känner mig oinspirerad och sval.

Det omvända är också sant, alltså att jag inspireras och känner mig engagerad, medan övriga som lyssnar, inget annat vill att föreläsningen ska ta slut.

Inspiration kommer inifrån. Från den som inspireras. Inte utifrån, från inspiratören – inspirationsföreläsaren.

Så… en föreläsning är alltså som mest inspirerande för mig, när den kommer i – i mitt tycke – i rätt sammanhang, i rätt ögonblick, i rätt tillstånd (mitt alltså).

Hur lång bör en inspirerande föreläsning vara?

En inspirationsföreläsare i världsklass får tiden att stå still.

Det finns egentligen inga givna svar på hur lång en föreläsning bör pågå, för att vara inspirerande. Själv kan jag ibland hålla väldigt långa föreläsningar (i flera timmar) och upptäcka att inspirationen – min egen och andras – är på topp hela tiden, medan då och då händer det att inte ens en kort föreläsning (mindre än 10 minuter) lyckas hamna rätt.

Resultatet är till 100% beroende av huruvida den som snackar eller den som lyssnar befinner sig i klarhet eller inte.

Ett oinspirerat sinne upplever alltid en oinspirerad värld. Och tvärtom: – ett balanserat inre, njuter alltid av ett harmoniskt yttre.

Varifrån får du själv din inspiration?

Malmös bästa, Skånes bästa, Sveriges bästa, världens bästa, eller universums bästa inspirationsföreläsare – alla hämtar de sin inspiration från samma källa.

Jag hämtar egentligen min egen inspiration från samma källa som alla andra. Det finns ingen skillnad. Källan är alltid densamma, oavsett om vi kallar den just för ”källan” eller om vi skulle döpa den till ”klarhet”, ”zonen” eller ”flödet”.

Såväl Bob Dylans som Tomas Ledins låtar är sprungna ur samma källa. Det gäller både text och musik. Källan är alltid densamma.

I ett stilla och klart sinne finns det som vi söker – inspiration, motivation, kreativitet – och stillheten är alltid närvarande och tillgängligt, bortom de tankar som ibland står i vägen.

När tänkandet, sökandet, klurandet och ältandet avstannar, tar inspirationen vid. Då dyker svaren på de frågor vi har, alltid upp.

– Men hur finner man denna källa? Hur hittar man denna klarhet, denna zon?

Jo, det är faktiskt just det som alla mina föreläsningar, böcker och utbildningar handlar om. Blir du nyfiken, så läs gärna mitt inlägg ”De tre principerna”. Det blir en introduktion till att lära känna och förstå, hur jag ser på saker och ting.

Hur ska man klä sig?

En inspirationsläsare i absolut toppklass, låter personligheten få manifestera sig såsom den gör. Av sig själv. I rätt sammanhang.

Det finns mängder med litteratur och kurser som innehåller instruktioner eller förslag på hur man ska klä sig i olika sammanhang. Tips och idéer för hur du bör se ut, låta och föra dig för att maximera resultatet.

Jag ger emellertid aldrig några råd i den riktningen. Jag litar på var och ens egen förmåga att hitta rätt.

Återigen handlar det om att släppa kontrollen. Inte att hålla fast vid den. Att låta personligheten få manifestera sig såsom den gör. Av sig själv. I rätt sammanhang.

Äkthet, ärlighet och uppriktighet är ingenting som man skaffar sig. Ingenting som man ikläder sig. Istället något som tar form när man låter bli att fundera, grubbla eller söka efter ”den rätta klädstilen”.

”Det blir som det blir” kommunicerar genuinitet, och uppvisar trygghet och självständighet. ”Koll och kontroll” döljer det äkta och sanna, och avslöjar brist på självförtroende.

Vilka ämnen lyssnar du gärna själv till?

Inspirationsföreläsare som ser saker och ting med andra ögon – som erbjuder nya perspektiv på gamla företeelser – fångar mitt intresse.

Såklart lyssnar jag helst till en föreläsare som pratar om de tre principerna. Det är ett ämne som intresserar mig allra mest.

Gärna att det är någon talare som har förmågan att erbjuda nya sätt att guida till förståelse om sinnet, medvetandet, och tanken, och som kan använda metaforer som engagerar och roar. Humor går alltid hem.

Även sådant som rör trendspaning och framtidsanalys, med koppling till ny teknik, intresserar mig lite extra. Alltså hur samhället kommer att förändras framöver.

Människor som ser saker och ting med andra ögon – som erbjuder nya perspektiv på gamla företeelser – har alltid fångat mitt intresse.

Saker och ting som är banbrytande och som bidrar till paradigmskiften av olika slag, kittlar min nyfikenhet.

Och såklart… den personliga berättelsen, berättad ur ärlighet och äkthet, med passionen i centrum… den slår allt.

Exempel på ämnen som jag själv föreläser om, och som jag dessutom älskar att lyssna till:

  • Arbetsglädje
  • Attityder och attitydförändring
  • De tre principerna
  • Stress, press, oro och ångest
  • Utmattning och utbrändhet
  • Självförtroende, mod och motivation
  • Rädslor och begränsningar
  • Ledarskap
  • Försäljning
  • Service och bemötande
  • Storytelling
  • Coachning
  • Kreativitet
  • Närvaro
  • Personlig utveckling (och avveckling)
  • Livsglädje och livspusslet
  • Värderingar, etik och moral
  • Psykisk hälsa / psykisk ohälsa

Hur pass personlig bör man vara som inspirationsföreläsare?

En inspirationsföreläsare som är när-varande och här-varande går aldrig vilse.

Återigen… jag har dessvärre inga råd att ge, när det gäller hur man ska vara eller inte vara. Ej heller några verktyg eller metoder att bjuda på. Min blogg är ingen karta. Mer som en kompass.

Ur klarhet och sinnesfrid, träder ”rätt grad” av personlig fram. Varken för återhållsam eller för öppen. Bara just lagom, sådär. Rätt, alltså.

Den som är när-varande och här-varande hamnar alltid rätt. Vad det än gäller. Gesterna blir rätt, röststyrkan såsom det ska vara, och framtoningen perfekt.

Let it be.

Vilka förutsättningar bör vara på plats, för att lyckas med en bra föreläsning?

En professionell inspirationsföreläsare levererar – i världsklass – i alla sammanhang.

En professionell föreläsare ställer tydliga men rimliga krav på sin uppdragsgivare. Allt för att förutsättningarna för ett väl utfört arbete ska vara de allra bästa.

En professionell föreläsare är dock – trots alla krav och villkor som ställts – beredd att anpassa dig efter just de premisser som gäller, när det väl är dags att leverera.

En professionell föreläsare – i världsklass – justerar och modererar utifrån det sammanhang som råder, utan att för den skull göra avkall på vare sig avsikt, särprägel eller utfall. Det gäller i Malmö, Göteborg och Stockholm, såväl som i Uppsala, Västerås eller Örebro.

En professionell föreläsare levererar – i toppklass – i alla sammanhang.

Vad kan stå i vägen för en lyckad föreläsning?

Förväntningar är inspirationsföreläsarens värsta fiende – sina egna eller andras.

Det enda som kan stå i vägen för en lyckad föreläsning, är egentligen de förväntningar som föreläsaren, uppdragsgivaren eller åhörarna har.

Om sinnet är fritt från förutfattade föreställningar om hur det borde vara, och istället är barnsligt nyfiken på hur det faktiskt är, brukar det alltid blir just så som det ska.

Varje ögonblick är ett jungfruligt ögonblick nämligen.

Har du någon förebild som du önskar lyfta fram?

Tre förebilder: Seth Godin, Michael Neill & Troed Troedson.

Jag har tre stycken föreläsare som jag verkligen önskar lyfta fram:

  1. Seth Godin: Seth Godin är en amerikansk entreprenör, författare och föreläsare som har en exceptionell förmåga att betrakta världen runtomkring med ett barns nyfikenhet, och ett orakels klokhet. Han har dessutom en unik fallenhet för att uttrycka sina betraktelser på ett sätt så att man verkligen förstår. Detta, i såväl tal som skrift.
  2. Michael Neill: Michael Neill är förmodligen världens mest erkände 3P-föreläsare (De tre principerna). Hans sätt att leverera den ene, geniala metaforen efter den andre, är omöjlig att efterlikna. Hans tajming är utsökt, och hans karisma skinande – för att inte tala om budskapet. Yeah.
  3. Troed Troedson: Troed Troedson är en svensk framtidsanalytiker, författare och föreläsare, som tillhör den absoluta världseliten. Hans analyser är knivskarpa. Hans leverans är brutal. Jag har sällan lyssnat till någon bättre än Troed. Ett geni.

Vad kostar en inspirationsföreläsare?

Vad kostar en inspirationsföreläsare?
Vad kostar en inspirationsföreläsare?

Priset för ett boka en föreläsare varierar. Spannet är från 0 kr till flera hundra tusen.

Vanligtvis kan du få en erfaren och duktig inspirationsföreläsare (i Sverige) för runt 20.000 – 60.000 kr. Priset är inte alltid det som avgör vilken kvalitet du får.

En hel del föreläsare i den övre kvartilen håller inte alls den klass som priset antyder – om du frågar mig. Deras förmåga är överskattad, och motsvarar inte alls det värde som köparen får. Inte för den prislappen.

På samma sätt finns det en hel del talare som verkligen inspirerar och presterar på topp, som man faktiskt kan få för runt 10 – 15.000 kr.

Prislappen för att boka mig varierar också. Helt beroende på sammanhang och omfattning. Varje uppdrag bokas genom en offertförfrågan till dennis@denniswesterberg.com. Ange sammanhang, uppdragsgivare, ungefärlig tid, antal lyssnare, samt vad du önskar få ut av föreläsningen? J

ag gör såklart även föreläsningar utanför Skåne gränser. Jag älskar att resa nämligen. Tacksamt nog har också mina föreläsningar på engelska språket blivit populära, vilket innebär att jag har en hel del uppdrag även utomlands. Särskilt kul, eftersom jag brukar boka in ett par extradagar på destinationen, så att jag verkligen kan passa på att njuta av resmålet.

Vilka ämnen föreläser du själv om?

En föreläsning om ARBETSGLÄDJE: – Gör det du älskar och älska det du gör.

Vanligtvis föreläser jag under rubriken ”Arbetsglädje: – Gör det du älskar och älska det du gör”. Det är en föreläsning som sätter fokus på den inre arbetsglädjen, och som erbjuder ett oerhört hoppfullt budskap, nämligen att det är fullt möjligt att känna glädje på jobbet, trots att omständigheterna runtomkring inte alltid är de allra bästa.

Även rubrikerna ”Att vara den bästa versionen av sig själv i alla lägen” och ”En gyllene stund i Zonen”, lockar ofta till bokning.

Egentligen är innehåll och upplägg i alla mina föreläsningar, ganska lika varandra. Budskapet tar sin utgångspunkt i ett de tre principerna, och mina föreläsningar fungerar som en direkt och snabb guidning till välmående, tacksamhet och klokhet. De tillhandahåller således en riktning som visar att vi alla har en potential att vara i balans med oss själva, även om världen utanför kanske är i obalans.

Vad bör man tänka på när man planerar att boka in en inspirerande föreläsare?

Undvik kopian. Boka originalet.

Som en avslutning på detta blogginlägg, presenterar jag fem saker som man bör tänka på, innan man väljer ett boka en inspirationsföreläsare:

  1. Undvik kopian. Boka originalet.
  2. Undvik floskel-förtäljaren. Boka genuin-givaren.
  3. Undvik verktygs-försäljaren. Boka insikts-förmedlaren.
  4. Undvik uppläsaren. Boka berättaren.
  5. Undvik referenser. Boka själsfränder.

Och… vill du boka in just mig som inspirationsföreläsare i något sammanhang, skicka din förfrågan till dennis@denniswesterberg.com.

Jag kommer gärna, nämligen.

//Dennis Westerberg

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?