En tanke är bara en tanke, ingenting annat än en tanke – ingenting alls alltså, som emellertid verkar vara någonting annat än ingenting, och som ofta blir just allting för den som tänker.

Det som tänks är en illusion. Detta oberoende av tankens innehåll.

En illusion har två ingredienser:

  1. Den verkar vara.
  2. Men är inte.

En tanke är alltså ett slags fenomen – som tar form som en upplevelse, på grund av medvetandets förmåga att projicera tanken via de fem sinnena, så att vi kan se, höra, lukta, smaka och känna det som tänks.

Och… eftersom tanken just syns, hörs, luktas, smakas och känns (den har blivit en upplevelse), verkar den inte vara en tanke för den som tänker.

Tanken dyker alltså upp i medvetandet och skapar en illusion för den som tänker att leva i – och försvinner sedan med orden ”jag har inte gjort något”.

Tanken påminner i allra högsta grad om ett annat fenomen – regnbågen.

Regnbågen verkar vara, men är inte. Inte mer än som en regnbåge.

En dag för många år sedan cyklade jag till den plats där en regnbåge just hade tagit plats. Mest för att kontrollera om det fanns någon skatt vid regnbågens slut, som jag hade hört talas om.

Jag blev emellertid dubbelt besviken.

Det fann nämligen ingen skatt där, men inte heller någon regnbåge.

Den bara verkade vara där.

Som en avslutning på detta blogginlägg – och som en metafor för att visa hur låg insikt vi människor generellt har kring vad en tanke är – skulle jag vilja presentera ett dilemma för dig, som jag önskar att du löser:

Tänk dig att du är ute och cyklar, och plötsligt täcks cykelbanan av en kraftfull regnbåge. Den hindrar dig från att cykla vidare. Vad ska du nu göra?

Här följer fyra olika tillvägagångssätt:

  1. Du hoppar av cykeln och försöker avlägsna regnbågen, så att du kan cykla vidare (jämför med traditionell KBT – Kognitiv beteendeterapi)
  2. Du gör som i punkt 1 ovan, men är dessutom än mer ansvarsfull, och försöker hindra ytterligare en regnbåge att ta form framöver (jämför med traditionell KBT).
  3. Du försöker förändra regnbågen – göra ett hål i den – så att den inte hindrar dig lika mycket på din färd (jämför med traditionell KBT).
  4. Du väljer att acceptera regnbågen (jämför med ACT – Acceptance and Commitment Therapy).

Eller… så är det på det viset att du faktiskt VET vad en regnbåge är – så … du cyklar vidare, helt enkelt.

//Dennis Westerberg

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?