Det är lätt att glömma bort att den värld vi lever i är påhittad. Vi har skapat den med våra idéer och koncept. Tankar, således.

Vi har format en värld av modeller. Men dessa modeller är inte verkligheten. De är bara försök att beskriva det obeskrivbara.

En karta över Stockholm kan visa oss var Gamla Stan ligger i förhållande till Djurgården, men den kan inte förmedla doften av kaffe från ett café eller ljudet av vågorna som slår mot stranden. Kartan är inte verkligheten, den är endast ett försök att skildra den.

Allting är påhittat, nämligen.

Pengar, egenamn, veckodagar, nationer, kulturer – allt är koncept som vi har skapat för att göra världen mer begriplig. Men beskrivningarna i sig, är inte det de försöker beskriva. De är just bara modeller, och som alla modeller är de begränsade. Verkligheten i sig, är obegränsad.

Och låter sig egentligen inte beskrivas. Inte ens matematiskt.

Detta innebär inte modeller i sig, är dåliga eller onödiga. Tvärtom, somliga är oerhört användbara. Men det är viktigt att vi inte förväxlar dem med verkligheten. Det är omöjligt att känna vinden i håret genom att titta på väderprognosen, eller smaka av en soppa genom att läsa en receptbok.

Att förstå skillnaden är mind-blowing… och befriande. Det hjälper oss att se bortom våra begränsade modeller och upptäcka en värld som är rikare, mer komplex och mer underbar än vi någonsin kunnat föreställa oss.

Idéer är endast idéer.

Koncept är endast koncept.

System är endast system.

Tankar, således.

Som någon tänkt.

Bara tankar.

Dagdrömmar.

Ju.

Med kärlek,
Dennis

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?