Idag lägger jag all ödmjukhet åt sidan och tipsar om en riktigt, riktigt bra podcast, nämligen min egen – Tomas och Dennis podcast – som jag driver tillsammans med min käre vän och kollega Tomas Lydahl.

Podcasten som har mellan 20.000 och 40.000 lyssningar varje månad, fungerar ytterst som en guidning till välmående. Podcasten får dig att må bra. Mängder med lyssnare hör av sig varje vecka för att berätta hur bara några få program, fullständigt förändrat deras liv.

Vår podcast är dock ingen podd som man somnar till. Den får dig att vakna. Bokstavligt talat. In och lyssna.

Nedan beskriver jag podden, genom att svara på ett antal frågor, som jag fått sedan starten den 6 september, 2015:

Vad handlar podcasten om?

Tomas & Dennis podcast är en podcast där herrarna Dennis Westerberg (jag) och Tomas Lydahl samtalar utifrån olika rubriker som alla har med inre välmående att göra. Eller psykisk hälsa om du så vill. Mentalt välbefinnande alltså – dvs. att kunna leva ett liv i harmoni och balans med sig själv, trots omvärldens krav och påfrestningar.

Exempel på ämnen som avhandlas i podden:

  • Stress, press och oro
  • Vardagsångest
  • Utbrändhet
  • Självkänsla, självbild och självförtroende
  • Relationer
  • Traumatiska händelser i det förflutna
  • Ensamhet
  • Sömnproblem
  • Höga krav
  • Förlåtelse
  • Missbruk
  • Svartsjuka
  • Ilska och temperament
  • Skuld och skam
  • Energitjuvar

Varje samtal tar sin utgångspunkt i tre stycken principer som den traditionella psykologin missat. Inte bara den traditionella psykologin förresten. Även alla alternativa psykologiska ritningar som marknaden erbjuder, har [oskyldigt] lyckats förbise det mest självklara och uppenbara: de naturlagar/universella principer som förklarar hur människans upplevelser skapas psykologiskt i medvetandet. Läs mer om principerna i detta blogginlägg. Eller lyssna på podcasten. Börja med avsnitt ett till tre – i den ordningen. Därefter kan du välja och vraka.

Hur kan man lyssna på er podcast?

Tomas och Dennis podcast finns tillgänglig på många plattformar: på iTunes, på Acast, via iPhones Podcaster, via Androids olika podcast-appar eller på webben. Det enda du behöver är en dator eller mobil, en internetuppkoppling och högtalare/hörlurar.

Hur ofta kommer ett nytt podcastavsnitt ut?

Tomas & Dennis podcast startade den 6 september 2015. Sedan dess har ett nytt avsnitt publicerats varje vecka, utan undantag. Dessutom ett ental extra-avsnitt.

Ambitionen är att avsnitten ska publiceras på måndagen, men oftast finns de tillgängliga för lyssning redan under söndagseftermiddagen. Ibland ännu tidigare. Endast en gång, andra veckan i januari 2019, har vi missat publiceringsdatumet. Då kom avsnittet ut två dagar för sent. Och det blev lyssnarstorm.

Varför har ni en podcast?

Egentligen har vi inget annat syfte med det vi gör än att vi ”just bara känner för det”. Det är helt enkelt väldigt kul och inspirerande att samtala kring de tre principerna. Särskilt med en människa som är lika intresserad och tokig som du själv. Ren och skär arbetsglädje alltså. Och det är dessutom trevligt att andra gillar att lyssna på vårt snack. Det är ett plus, såklart.

Vi har dock ingen egentlig ambition att ”vilja hjälpa”. Inte i våra bästa stunder i alla fall. Vi bara gillar det vi gör. Svårare än så är det inte.

Och så känns det gott att bidra till en spridning av principerna, med en sund och stilla förhoppning att principerna får leta sig in bakom murarna till den så hårt reglerade psykologin, och spränga sönder de myter på vilka hela den gängse traditionen vilar.

Det är på tiden, liksom.

Vem tycker ni ska lyssna på er podcast?

Vem som helst får såklart lyssna till Tomas & Dennis podcast.

Idag har vi lyssnare av alla slag. Främsta kvinnor i trettio till sextiofemårsåldern [om vi får gissa], men vi vet att även yngre och äldre finns bland vår publik. Också män såklart.

Människor som är intresserade av att veta mer kring frågor som rör hälsa, psykologi och beteende söker sig till vår podcast. Särskilt de som tröttnat på hur alla metoder och tekniker som erbjuds, såväl inom som utom det traditionella psykologiska fältet, inte levererar det som utlovas.

Vi har även flera psykologer och psykiatriker bland våra lyssnare. Därtill ett par hjärnforskare [eller fler?]. Vi ser gärna att vår podcast – men framför allt vårt budskap – sprids ytterligare. Vi önskar såklart att än fler lyssnar. Fler som arbetar inom vården, men också lärare, elever, idrottare, musiker, kommunala tjänstemän, politiker, vd:ar eller bankrånare. Alla är välkomna att lyssna.

De tre principerna som presenteras i Tomas & Dennis podcast saluför ingen som helst att göra-lista. Principerna är inte åtgärdsbaserade. De är insiktsbaserade. De levererar ingenting som man kan, bör eller ska göra. De bara är. Principerna förklarar helt enkelt hur varje upplevelse i livet skapas psykologiskt. Som ett faktum. Inte vad vi ska göra åt detta faktum. Det får var och en av oss bestämma själv.

Varifrån fick ni idén om att starta en podcast?

Det var Tomas Lydahl som tog initiativet till att starta en podcast. Han föreslog idén för mig och jag hängde på direkt. Beslutet togs vid vårt allra första möte, på Espresso House i Landskrona i slutet av augusti 2015. Innan dess kände vi inte varann. Hade inte ens träffats. Två veckor senare släpptes vårt första avsnitt. Egentligen utan att veta vad det senare skulle komma att bli.

Helt utan syfte, mål eller ambitioner startade vi alltså en podcast. Och den håller på än. Precis lika roligt idag, som den dag då idén tog form.

Hur ser upplägget för ett typiskt program ut?

Egentligen har vi ingen plan för hur våra podcast-program ska gestalta sig. Inte mer än att vi startar med ett munspelsintro, signerat Dennis Westerberg. Därefter hälsar Tomas lyssnaren välkommen, innan han ställer den ständigt återkommande frågan ”Dennis, hur står det till idag”, och jag svarar med ett riktigt dåligt skämt. Något i stil med det här:

– Godmorgon kära vänner och hjärtligt välkomna tiiiill … Tomas och Dennis podcast ”Tänk om vi hade vetat det här tidigare”. Jag heter Tomas Lydahl och med mig i studion har jag min käre vän och kollega, Dennis Westerberg. Dennis … hur står det till idag?

– Jodå … lite sur på hustrun bara.

– Okej, vadå då?

– Jo, hon säger att jag är den snålaste person som hon känner, men det är inget som jag tänker köpa, bara sådär.

– Hehehehe.

– Nej, man får först kolla efter ordentligt vad det kan kosta, eller hur?

Efter vår supertorra inledning, presenterar vi ämnet för dagen. Ibland som en idé vi själva tagit fram, men ganska ofta som ett tips från lyssnarna.

Fortsättningen brukar sedan ta form genom att vi först presenterar den gängse uppfattningen kring frågan – alltså hur vi människor vanligtvis uppfattar ”problemet”. Därefter lyfter vi fram de tre principerna, och samtalar en stund kring hur en ökad förståelse kring principerna utmanar den traditionella och vedertagna föreställningen/övertygelsen.

Som en avslutning brukar vi tipsa om olika sätt att lära sig mer om principerna, bl.a. genom att ta del av våra böcker eller videokurser, eller att delta i en utbildning till att bli diplomerad 3P-coach via Tomas & Dennis Coach Academy.

Vad säger lyssnarna om er utpräglade skånska dialekt?

Just de skilda åsikterna kring vår skånska, visar hur principen om tanken fungerar. En positiv tanke skapar en positiv inställning, och en negativ tanke skapar en negativ inställning. Det är alltså inte dialekten i sig som skapar den uppfattning man har, utan just bara tanken.

Gissningsvis kan vår utpräglade skånska dialekt, ibland fungera som en slags tröskel för att lyssna vidare, som ett hinder alltså. Men … och detta har flera av våra lyssnare vittnat om … om man bara tar sig över den första tröskeln blir dialekten nästan till ett plus för den fortsatta lyssningen. Den blir liksom vårt signum, som skiljer ut oss från mängden.

Lyssna själv, och skapa dig din egen uppfattning, men kom ihåg, att dialekten i sig, inte rymmer någon inneboende värdering. Det gör däremot tanken … om man inte förstår att det bara är en tanke, vill säga. Då betyder den ingenting, nämligen. Ingenting alls.

Vilken feedback får ni från era lyssnare?

Nästan dagligen får vi mejl, mess eller andra typer av meddelande till podcast-redaktionen. Nästan uteslutande handlar det om lyssnare som vill berätta hur vår podcast – eller rättare sagt, de tre principerna – har förändrat deras liv.

Vi känner oss så tacksamma för alla de fantastiska berättelser som vi får ta del av. Känns nästan osannolikt. Detta, trots att vi själva, har egna personliga erfarenheter kring vad en förståelse kring principerna har för betydelse för våra liv … och således borde veta vad insikter kan göra med oss människor. Men skildringarna är så starka, så starka.

Några exempel:

TACK för att ni driver eran podcast! Jag lyssnade nyligen på avsnitt 2, och så fort jag lyssnat klart så förändrades allt! Vilket skämt mitt liv varit om jag kan uttrycka mig så. År av tvångsinläggningnar på psyket, terapi, psykologer, mediciner av läkare, medicinera mig själv med alkohol och tunga droger, skada mig själv och andra, känslan av att inte vilja leva men inte vilja dö. Min hiss är på högsta våningen med den vackraste utsikt jag någonsin skådat utan att ta till med någonting! TACK!

Veronica


Hej. Jag vill skicka ett stort tack till er båda! Har läst ”bara en tanke” och ” tänk om vi stressar i onödan” ett antal gånger nu och tillslut trillade polletten ner. Saknar nästan ångesten och grubbleriet ibland , vilket är märkligt men skönt. Ni har just räddat mig och mina barn ❤. Insikten jag fått är helt otrolig!!

Så tusen tack igen!!

Roger


Hej!Har lärt mej mycket utav er, både i böckerna och podden som jag alltid lyssnar på. Har haft panikångest, fått hjälp medicinskt och genom samtal. Klarar av livet nu, och era program har gett en ytterligare dimension. Har rekommenderat er till flera personer. Måste säga att jag tror ni hjälpt mej, att efter 34 år på samma jobb, bytt till ett helt annat arbete. Och jag är 58 år. Toppen!! Och tack!!

Mia

Det är svårt att skaffa sig en exakt uppgift kring hur många lyssnare som vi har. Varje månad streamas podden mellan 20.000 och 40.000 gånger, enligt den statistik vi får från Libsyn som fungerar som host/ värd – ett slags webbhotell – för vår podcast.

Det vi vet är att vi oftast tillhör de mest populära poddarna inom kategorin ”Hälsa och välmående” på Poddtoppen. Listan bygger på data från iTunes och visar vad som just nu trendar hos den svenska publiken.

Får lyssnarna vara med och bestämma podcastens innehåll?

Vanligtvis är det vi själva som väljer ämne och rubrik till vår podcast, men ganska ofta låter vi lyssnarna få bestämma. Vi får in mängder av förslag varje vecka, och låter oss oftast inspireras.

Allra bäst blir det om lyssnarnas och våra egna önskemål och kan mötas. en perfekt kombination.

Om du har ett förslag på ämne som du tycker att vi ska ta upp i vår podd, släng iväg ett mejl till redaktionen, och berätta vad som gör att du anser att detta måste benas ut. För din egen eller andras skull. Vi älskar att få tips och idéer skickade till oss.

Hur väljer ni era gäster?

Oftast är det bara jag och Tomas som samtalar och skapar podd-avsnittet. Då och då har vi emellertid en gäst med oss. Det kan vara en lyssnare som hört av sig med något spännande att fråga eller berätta, eller en gäst som vi av någon annan anledning tycker ska vara med.

Vill du själv vara med som gäst, eller om du har något förslag på vem vi bör bjuda in, så skicka ett mejl direkt. Vi älskar att ha med gäster av olika slag i podden, och är öppna för alla typer av tips.

Varifrån spelar ni in?

De flesta avsnitten är inspelade på distans, alltså att vi befinner oss på olika ställen när vi poddar. Oftast är jag i Landskrona och Tomas i Hässleholm. Då och då sitter vi i samma rum när vi spelar in. Det sker när vi utbildar eller föreläser ihop. Då blir det egentligen som allra bäst.

Dock hinner vi inte med att träffas så ofta som vi önskar, och vill inte att podcasten ska vara beroende av om vi kan ses eller ej. Enkelheten och smidigheten får avgöra.

När vi började med vår podcast, försökte vi dölja att vi befann oss på olika platser när vi poddade, men ganska snart insåg vi att det var bättre att berätta hur det egentligen låg till, än att försöka dupera våra lyssnare. Det funkande ändå inte, eller hur?

Har ni några tips på andra bra podcasts?

Det finns mängder med fantastiska poddar därute, som bara väntar på att bli upptäckta. Vi har dock två som vi vill lyfta fram före alla andra. Båda tar sin utgångspunkt i de tre principerna. Och båda är på engelska.

In och lyssna.

Hur länge tänker ni hålla på?

Vi har inga ambitioner att sluta spela in vår podcast. Ej heller några planer på att spela in i all evighet. Vi har inga som helst avsikter alls nämligen. Vi håller på så länge som vi håller på helt enkelt.

Kan man boka er som föreläsare?

Givetvis är det möjligt att boka in mig (Dennis Westerberg) och Tomas Lydahl som föreläsare. Om ni önskar oss båda, skicka ett mejl till info@tomasochdennis.se. Information om våra föreläsningar och utbildningar finner ni på www.tomasochdennis.se.

Ifall ni tycker att två bräkande skåningar är för mycket, går det att boka in oss var för sig. Mig når ni via dennis@denniswesterberg.com, och Tomas via tomas@wowmarketing.se.

www.denniswesterberg.com hittar ni mer information om just mina föreläsningar. Jag föreläser exempelvis om arbetsglädje, kreativitet och motivation. Men också om hur man kan bli fri från stress, press och oro, och leva i balans och harmoni med sig själv: En gyllene stund i Zonen.

Är man intresserad av en föreläsning som specifikt ritar in sig på psykisk ohälsa eller psykisk hälsa, har jag en föreläsning med rubriken Psykisk ohälsa är ingen sjukdom. Tvärtom, en normal reaktion på ett intrasslat tänkande.

Kan man boka in privat coachning?

Flera dagar i veckan arbetar vi båda med individuell coachning. Mer information om just den coachning som jag erbjuder finner du på den här sidan. Ta gärna kontakt för ytterligare vägledning.

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?